Ten wypiek świetnie prezentuje się na świątecznym stole!

Sernik to bez wątpienia jeden z tych przysmaków, bez których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. W każdym domu przyrządza się go jednak nieco inaczej: przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy świąteczne często różnią się między sobą proporcjami, przyprawami i dominującymi aromatami. Jeśli nie zaliczasz się do gwiazdkowych konserwatystów, mamy dla Ciebie kulinarne wyzwanie! Co powiesz na to, by w tym roku przygotować efektowny sernik gotowany na herbatnikach? Sprawdź, dlaczego warto przetestować ten przepis i jak go przyrządzić!

Sernik gotowany na herbatnikach – dlaczego warto go przyrządzić?

Niewiele wypieków ma tak wiele różnych odsłon jak poczciwy sernik. Od prostego babcinego sernika z twarogu na kruchym cieście przez wykwintny sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej po różne sernikowe wariacje na zimno i wegańskie „jagielniki” – każdy ma swoich wiernych fanów! Nam wyjątkowo atrakcyjną wersją tego kultowego ciasta wydaje się efektowny sernik gotowany na herbatnikach. Co sprawia, że bije inne przepisy świąteczne na głowę?

Po pierwsze, to szybkie ciasto, którego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 40 minut. W napiętym i zabieganym okresie przedświątecznym sprawdzi się więc idealnie. Po drugie, ten deser nie wymaga pieczenia – wystarczy zagotować słodką, aksamitną serowo-budyniową masę, która sama stężeje przez noc w lodówce. Po trzecie wreszcie, jego struktura sprawia, że możesz udekorować go według własnego uznania, używając do tego np. kremu Nutella®, świeżych owoców, orzechów czy kolorowych cukrowych mazaków

Prosty przepis na wyjątkowy sernik

Decyzja zapadła? W tym roku na Twoim świątecznym stole zagości pyszny sernik gotowany na herbatnikach? Świetnie – a zatem: do dzieła! Nie wszystkie przepisy świąteczne są przyjazne dla niewprawionych adeptów sztuki kulinarnej, ale z tym sernikiem poradzą sobie nawet początkujący. Do przygotowania tego smakowitego ciasta będą Ci potrzebne następujące składniki:

Reklama

  • 100 g masła;
  • 0,5 szklanki drobnego cukru;
  • 1 laska wanilii;
  • 3 jajka;
  • 0,5 kg tłustego lub półtłustego twarogu, mielonego trzy razy;
  • 1 budyń o smaku waniliowym (bez cukru);
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 200 ml mleka;
  • 300 g herbatników (1 duża paczka);
  • krem Nutella® do dekoracji.

Na początku w dużym garnku rozpuść masło. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, wydobądź z niej ziarenka, dodaj je do masła razem z cukrem i dokładnie wymieszaj. Rozbełtaj w miseczce jajka i dorzuć je do garnka wraz ze zmielonym twarogiem. Wymieszaj wszystko dokładnie przy pomocy rózgi, aż składniki dobrze się połączą. Gotuj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż serowa masa będzie gorąca, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Rozmieszaj budyń z mlekiem i dodaj do gorącej masy serowej. Nadal mieszaj i gotuj, aż całość nabierze konsystencji budyniu.

W międzyczasie przygotuj prostokątną foremkę o wymiarach ok. 22 x 33 cm, wykładając ją folią spożywczą. Na dnie foremki ułóż jeden obok drugiego herbatniki, a następnie wylej na nie połowę gorącej masy. Ułóż kolejną warstwę herbatników, wylej resztę masy serowej i przykryj całość resztą herbatników. Ciasto odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień, gdy sernik porządnie się schłodzi i stężeje, posmaruj jego wierzch warstwą kremu Nutella® (możesz użyć w tym celu rękawa cukierniczego, tworząc fantazyjne wzorki).

Jak udekorować sernik gotowany na herbatnikach?

Prawda, że proste? Teraz pozostaje Ci tylko dodatkowo udekorować Twój pyszny świąteczny sernik tak, by olśnić wszystkich gości. Masz w tym temacie pełną dowolność – warto jednak postawić na klasyczne świąteczne motywy, takie jak Święty Mikołaj, choinki, renifery czy gwiazdki. Popuść wodze fantazji! Możesz też postawić na gotowe świąteczne dekoracje z masy cukrowej, fantazyjne posypki czy napisy i rysunki wykonane przy pomocy kolorowych cukrowych mazaków. Słodki smak ciasta świetnie przełamią też świeże kwaskowate owoce: borówki, winogrona, plasterki pomarańczy czy owoce granatu.

To będą smakowite święta!