Reklama

I Festiwal Kuchni ”Na styku kultur Polski i Białorusi”:

Wszystko odbywało się w restauracji Żubrówka w Białowieży w ramach I Festiwalu Kuchni ”Na Styku Kultur Polski i Białorusi”. O tytuł mistrza kuchni zmagali się m. in. Grażyna Wolszczak, Paweł Małaszyński, Katarzyna Żak, Andrzej Zaborski i Sambor Czarnorta. A sposoby przyrządzania i smak potraw oceniało wytrawne jury w osobach Kurta Schellera i Giancarlo Russo.
Białowieskie gotowanie okraszone było występami zespołów ludowych. Na scenie wystąpiły Narewczanki z Narewki, Rybcie znad Biebrzy oraz Nierusz z Mińska na Białorusi.
– Frekwencja i zainteresowanie mediów świadczą o potrzebie organizowania takiej imprezy – mówił Jarosław Dworzański, marszałek województwa i zarazem patron honorowy imprezy. – I jeżeli ją organizować, to gdzie, jak nie w Białowieży. Gdzie, jak nie w puszczy, gdzie tak naprawdę łamane są wszelkie bariery i granice. Niedaleko stąd przepływa również Kanał Augustowski, który także łączy nasze kraje i narody. Swobodnie przez granicę przepływa woda, swobodnie przez granicę przechodzą zwierzęta i swobodnie przez granicę przenika również kultura.
Portal Bstok.pl był patronem medialnym tego wydarzenia.