Reklama

Spotkanie czosnkiem, kminkiem i wędzonką pachnące, czyli czwartkowy obiad seniorów

Rozmawiano o zdrowej żywności, degustowano regionalne dania, ale przede wszystkim wspólnie spędzono czas. W spotkaniu pod hasłem „Kultura Podlasia – kuchnią pachnąca”, które odbyło się w czwartek, 25 stycznia, udział wzięło około 250 osób – wśród nich marszałek Artur Kosicki. Partnerem wydarzenia było Województwo Podlaskie.


Uczta na talerzu

Spotkanie było okazją do spędzenia czasu z kulturą w różnych wymiarach. Towarzyszyły mu: muzyka, śpiew, wiersze, wspólne przygotowywanie i degustacja potraw. Wśród przygotowanych dań znalazły się surówka z marchewki na bazie czosnku, sałatka jarzynowa, babka ziemniaczana z sosem grzybowym i kapuśniak na wędzonce z kminkiem.

– Nasze spotkanie dzisiejsze jest pachnące czosnkiem, kminkiem, wędzonką, czyli tym, co na Podlasiu zawsze się praktykowało – przypomniała prezes PSD.

Licznie uczestniczący w imprezie białostoczanie zgodnie podkreślali, że dzięki takim wydarzeniom mogą lepiej poznać tajniki zdrowej diety, ale przede wszystkim miło spędzić czas.

– Takie wydarzenia dają niesamowity zastrzyk wiedzy na temat żywienia – jak postępować, jak ćwiczyć. Są niezwykle przydatne dla diabetyków i ich rodzin. Poza tym przyjemnie jest zintegrować się w gronie rówieśników – przyznała Regina Kalinowska z Białegostoku.

W czwartkowym spotkaniu uczestniczyła również Agata Puchalska, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji w urzędzie marszałkowskim. 

To pierwsze z cyklu czterech spotkań przeznaczonych tym razem dla mieszkańców Białegostoku. Kolejne odbędzie się w najbliższą środę, 31 stycznia. Następne dwa z kolei pod hasłem „Kultura Podlasia – ziołami pachnąca” – 6 i 13 lutego. Po bezpłatne wejściówki można się zgłaszać do siedziby stowarzyszania przy ul. Warszawskiej 23.

Anna Augustynowicz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Krzysztof Duszyński

Źródło: Urząd Marszałkowski

Reklama

Reklama