Spotkanie czosnkiem, kminkiem i wędzonką pachnące, czyli czwartkowy obiad seniorów
Uczta na talerzu
Spotkanie było okazją do spędzenia czasu z kulturą w różnych wymiarach. Towarzyszyły mu: muzyka, śpiew, wiersze, wspólne przygotowywanie i degustacja potraw. Wśród przygotowanych dań znalazły się surówka z marchewki na bazie czosnku, sałatka jarzynowa, babka ziemniaczana z sosem grzybowym i kapuśniak na wędzonce z kminkiem.
– Nasze spotkanie dzisiejsze jest pachnące czosnkiem, kminkiem, wędzonką, czyli tym, co na Podlasiu zawsze się praktykowało – przypomniała prezes PSD.
Licznie uczestniczący w imprezie białostoczanie zgodnie podkreślali, że dzięki takim wydarzeniom mogą lepiej poznać tajniki zdrowej diety, ale przede wszystkim miło spędzić czas.
– Takie wydarzenia dają niesamowity zastrzyk wiedzy na temat żywienia – jak postępować, jak ćwiczyć. Są niezwykle przydatne dla diabetyków i ich rodzin. Poza tym przyjemnie jest zintegrować się w gronie rówieśników – przyznała Regina Kalinowska z Białegostoku.
W czwartkowym spotkaniu uczestniczyła również Agata Puchalska, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji w urzędzie marszałkowskim.
To pierwsze z cyklu czterech spotkań przeznaczonych tym razem dla mieszkańców Białegostoku. Kolejne odbędzie się w najbliższą środę, 31 stycznia. Następne dwa z kolei pod hasłem „Kultura Podlasia – ziołami pachnąca” – 6 i 13 lutego. Po bezpłatne wejściówki można się zgłaszać do siedziby stowarzyszania przy ul. Warszawskiej 23.
Anna Augustynowicz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Krzysztof Duszyński
Źródło: Urząd Marszałkowski