Zakładasz restaurację? Bez tych rzeczy nawet nie warto zaczynać

Przygotowywanie posiłków w dowolnej formie i serwowanie ich gościom wymaga odpowiedniego sprzętu. Dlatego planując otwarcie restauracji, w pierwszej kolejności trzeba zadbać o niezbędne wyposażenie. Chociaż nie jest ono jednakowe dla każdego lokalu, z pewnością można wymienić kilka elementów, które powinny się znaleźć w każdym z nich. Jakie urządzenia gastronomiczne musisz mieć na starcie restauracji?

Uniwersalny sprzęt do gastronomii

Otwierając dowolny lokal gastronomiczny, w pierwszej kolejności należy przygotować biznesplan. W jego treści określasz elementy takie jak profil lokalu, jego wielkość, planowania liczba miejsc dla gości czy rodzaj i wielkość menu. Im bardziej jest ono skomplikowane i im więcej stolików umieścisz w swoim lokalu, tym bogatsze i bardziej urozmaicone będzie wyposażenie kuchni. Dlatego w planowaniu wyposażenia najważniejsza jest specjalizacja.

Reklama

Jeśli w menu restauracji znajdą się naleśniki, dania obiadowe, pizza i zapiekanki niezbędne będą urządzenia gastronomiczne przeznaczone do przygotowania każdej z tych potraw. Chociaż tradycyjne naleśniki można też smażyć na kuchence gazowej, z pewnością naleśnikarka będzie wydajniejsza. Natomiast planując serwowanie gofrów, musisz postarać się o profesjonalną gofrownicę. To z kolei oznacza duże nakłady finansowe na sprzęt dla gastronomii, który niekoniecznie będzie w pełni wykorzystany.

Pomimo specjalizacji restauracji i ograniczenia menu do niezbędnego minimum, jest takie wyposażenie gastronomii, które musi się znaleźć w każdym lokalu. Jak twierdzą specjaliści ze sklepu gastronomicznego Technica, obowiązkowy sprzęt można podzielić na trzy grupy:

  • urządzenia gastronomiczne do obróbki cieplnej,
  • maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej,
  • urządzenia chłodnicze do obróbki i przechowywania.

Niezbędne są odpowiednie meble gastronomiczne, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej i łatwe do utrzymania w czystości. Do tych podstawowych zaliczają się stoły do przetwarzania i przygotowywania żywności oraz szafki do jej przechowywania. Konieczne jest też zadbanie o wyposażenie zmywalni.