Whisky single malt – jak ją degustować?

Whisky single malt jest obecnie jednym z najbardziej popularnych trunków na całym świecie. Największym jej producentem jest Szkocja, skąd napój trafia do dużej liczby krajów. Czym charakteryzuje się ten typ alkoholu i jak go smakować, aby odkryć wszystkie tajemnice, które skrywa?

Whisky single malt – co to znaczy?

Whisky ze Szkocji to obecnie klasyka, jeśli mówimy o tym typie alkoholu. Dzieli się ją na kilka różnych rodzajów, wśród których wymieniamy: single malty, tak zwane blended malty, napoje blended grain i single grain. Każdą z tych odmian charakteryzuje inny sposób produkcji, inna charakterystyka i sposób, w jaki zwykle są kosztowane.

Trzeba tutaj podkreślić, że obecnie pośród whisky ze Szkocji zdecydowanie królują single malty. Wynika to z tego, że oferują one najbardziej bogate i złożone propozycje, zarówno jeśli chodzi o profil smakowy, jak i aromatyczny; z tym stwierdzeniem na pewno zgodzi się każdy znawca. Dobrze jednak pamiętać, że blendy też mają swoje mocne strony: są przystępną cenowo opcją, która świetnie nadaje się do drinków, a przy tym jest łatwo dostępna.

Whisky single malt

Dobra whisky single malt

Do produkcji większości single maltów wybiera się topowej jakości składniki i używa dokładnie przemyślanych procesów produkcji, często z wieloletnią tradycją. Produkcja whisky, którą wytwarza się na terenie Szkocji podlega szeregowi ustalonych zasad, regulowanych przez dokumenty prawne. Na przykład, wszystkie szkockie whisky muszą przejść dojrzewanie w dębowych beczkach przez okres minimum trzech lat.

Reklama

Koniecznie trzeba również dodać, że każdy region produkcji znany jest z innego typu profilu smakowego: Speyside może pochwalić się przede wszystkim ekspresjami słodkimi, deserowymi, a Islay to z kolei dom dla smaków wyraźnie torfowych, z intensywną, wyczuwalną dymnością. Z pewnością trzeba na to zwrócić uwagę, dobierając butelkę do naszych preferencji.

Whisky single malt – cena

Ceny single maltów są różne – znajdziemy opcje przystępne cenowo, jak i bardzo drogie propozycje. Trzeba jednak przyznać, że ten typ whisky to zdecydowanie wyższa półka cenowa niż na przykład popularne blended malty. Ponieważ przedstawiają one dużą złożoność i bogactwo smaków, a także wymagają droższego procesu produkcji – to opcja, za którą zapłacimy więcej.

W sklepach stacjonarnych znajdziemy głównie popularne whisky, opcje dla początkujących, które przedstawiają także najbardziej przystępne ceny. Jeśli mamy ochotę na bardziej niestandardowe opcje, rzadziej dostępne, będziemy musieli ich szukać w sklepach internetowych – whisky single malt znajdziesz na Krest.pl.


Sposób degustacji wpływa na finalne wrażenia

Jak degustować single malty?

Bez najmniejszych wątpliwości można stwierdzić, że single malty najlepiej jest pić na czysto, co umożliwi nam zgłębienie wszystkich detali smakowych i aromatycznych skrywanych przez te destylaty. Można ewentualnie dodać do nich niewielką ilość wody, aby nieco zmniejszyć intensywność alkoholu. W tym celu należy jednak wykorzystać niegazowaną wodę o temperaturze pokojowej – najlepiej z niską zawartością minerałów. Napój serwujemy w specjalnych kieliszkach do whisky o kształcie tulipana.

Sprawa ma się inaczej z blendami – je można pić nawet z colą i kilkoma kostkami lodu. Świetnie sprawdzą się one do drinków, gdzie będą doskonałą bazą do różnego rodzaju dodatków. Klasycznym drinkiem może być tutaj kultowy Whisky Sour, do którego potrzebny jest sok z cytryny, syrop z cukru trzcinowego i lód. Z kolei dla miłośników koktajli deserowych można zarekomendować Godfathera z amaretto.