Spotkanie kulinarne przy piecu
Białostockie Muzeum Wsi zaprasza wszystkich smakoszy na ”Spotkanie kulinarne przy piecu”, które odbędzie się 28 sierpnia (niedziela) w godz. od 9 – 13 w Chałupie z Pieczysk.
Polewki, czyli zupy należały do najpopularniejszych potraw w wiejskiej kuchni. W zależności od sposobu przyrządzenia można wyróżnić zupy jarskie, jarzynowo-mięsne, wzbogacane kaszami, kartoflami, zacierkami. Smaczne i pożywne barszcze, żurki, rosoły były spożywane każdego dnia. Zapraszamy wszystkich chętnych amatorów i profesjonalnych kucharzy. W trakcie ”Spotkania kulinarnego przy piecu” zostaną przygotowane polewki według tradycyjnych receptur, a także według własnych przepisów uczestników.
W programie:
– przygotowanie zup według dawnych receptur;
– przygotowanie kwaśnych polewek roślinnych między innymi gotowanych ze szczawiu;
– przyrządzenie zup z produktów niekwaszonych (takich jak: grzyby, owoce, warzywa) według własnych przepisów uczestników;
– poznanie podstawowych składników i sposobów przygotowywania zup;
– wymiana doświadczeń kulinarnych;
– na zakończenie warsztatów kulinarnych degustacja przygotowanych polewek