Reklama

Spotkanie kulinarne przy piecu

 Białostockie Muzeum Wsi zaprasza wszystkich smakoszy na ”Spotkanie kulinarne przy piecu”, które odbędzie się 28 sierpnia (niedziela) w godz. od 9 – 13 w Chałupie z Pieczysk.

 Polewki, czyli zupy należały do najpopularniejszych potraw w wiejskiej kuchni. W zależności od sposobu przyrządzenia można wyróżnić zupy jarskie, jarzynowo-mięsne, wzbogacane kaszami, kartoflami, zacierkami. Smaczne i pożywne barszcze, żurki, rosoły były spożywane każdego dnia. Zapraszamy wszystkich chętnych amatorów i profesjonalnych kucharzy. W trakcie ”Spotkania kulinarnego przy piecu” zostaną przygotowane polewki według tradycyjnych receptur, a także według własnych przepisów uczestników.

 W programie:
 – przygotowanie zup według dawnych receptur;
 – przygotowanie kwaśnych polewek roślinnych między innymi gotowanych ze szczawiu;
 – przyrządzenie zup z produktów niekwaszonych (takich jak: grzyby, owoce, warzywa) według własnych przepisów uczestników;
 – poznanie podstawowych składników i sposobów przygotowywania zup;
 – wymiana doświadczeń kulinarnych;
 – na zakończenie warsztatów kulinarnych degustacja przygotowanych polewek

Reklama