Robimy kompostownik – na co zwrócić uwagę?

Kompostownik to ekologiczne i praktyczne rozwiązanie. Pozwala obniżyć koszt wywozu odpadów oraz umożliwia tworzenie organicznego nawozu przydatnego w ogrodzie. Na co zwrócić uwagę jeśli planujemy mieć go na działce? Podpowiadamy.

Materiał wykonania kompostownika

Najczęściej spotykanym rodzajem kompostownika jest ten wykonany z obudowy drewnianej. Można go stworzyć szybko i łatwo we własnym zakresie, ale można też bez trudu znaleźć taki w sklepie budowlanym lub ogrodniczym. Są to po prostu cztery ściany i brak dna. Doskonale nadaje się zwłaszcza do resztek owoców lub warzyw.

Coraz popularniejsze stają się kompostowniki wykonane z plastiku. Ich zaletą jest niska waga, więc łatwo jest je przenosić z miejsca na miejsce. Warto zauważyć, że wśród tego rodzaju produktów można spotkać się zwłaszcza z tak zwanym kompostownikiem termicznym. W porównaniu do tradycyjnych rozwiązań, jest on wykonany z podwójnej ścianki oraz posiada otwory po bokach, a także wyposażony jest w specjalny bio-filtr. Dzięki czemu możliwe jest uzyskanie odpowiednio wysokiej temperatury i tym samym szybsze wytworzenie kompostu.

Interesującym pomysłem jest stworzenie go w formie murowanej. Nie jest to jednak najbardziej efektywne wyjście i znajduje zastosowanie zwłaszcza w miejscach w których po prostu brak odpowiedniej przestrzeni na działce. Ze względu na ograniczony dostęp do powietrza nie będzie to tak skuteczne rozwiązanie jak te dwa rodzaje wymienione wcześniej. Może za to sprawdzić się jeśli chcemy zniwelować nieprzyjemny zapach i ze względu na stabilną konstrukcję nie musimy martwić się o jego uszkodzenie przez zwierzęta. Więcej porad związanych z tym tematem można znaleźć na stronie https://home.morele.net/.

Pojemność kompostownika

Do przeciętnych zastosowań wystarczy kompostownik o pojemności do 300 litrów. Jeśli szybko uda nam się go zapełnić to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zakupić kolejny. Natomiast w przypadku dużych potrzeb warto rozważyć znacznie większy. Te bardziej profesjonalne zbiorniki zaczynają się od 1000 litrów. Nie zajmują dużo miejsca i jednocześnie pozwalają na wygodne napełnianie i opróżnianie dzięki rozbieranej budowie modułowej.

Warto przy zakupie także zwrócić uwagę na to czy dany produkt wyposażony jest w pokrywę górną. W kompostowniku otwartym proces rozkładu i tworzenia nawozu przebiega zdecydowanie wolniej. Jeśli więc zależy nam na szybkich efektach to należy zakupić taki z fabryczną pokrywą lub stworzyć ją we własnym zakresie.

Artykuł powstał we współpracy z serwisem https://home.morele.net/.