Magnez, wapń, żelazo – kiedy warto suplementować?

„Witaminy, makro- i mikroelementy” to jeden z najczęściej stosowanych zwrotów w kontekście zdrowej diety i prawidłowego odżywiania. Jednak co się pod nim kryje? Jak poszczególne minerały działają na organizm i w jaki sposób ich suplementacja wyraźnie podnosi wydajność organizmu?

Dobrze zbilansowana dieta powinna całkowicie pokrywać zapotrzebowanie na składniki mineralne takie jak magnez, wapń czy żelazo. W praktyce trudno jest wśród obowiązków domowych, zawodowych i rodzinnych znaleźć czas na edukację w tym zakresie, zakupy, wymyślanie urozmaiconych posiłków i ich gotowanie. Z pomocą przychodzą dostępne w aptekach suplementy diety, które są w stanie wyrównać powstałe w organizmie niedobory. Ale właściwie w jaki sposób różne składniki wpływają na organizm? Jak naturalnie je suplementować z pożywieniem?

Magnez

Magnez to jeden z pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten minerał przede wszystkim usprawnia działanie układu nerwowego. Pełni m.in. następujące funkcje:

  • ulepsza pamięć;
  • działa uspokajająco;
  • reguluje napięcie mięśni;
  • chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi;
  • wzmacnia włosy i paznokcie.

Niedobór magnezu przejawia się m.in. częstym, nieuzasadnionym uczuciem zmęczenia, problemami z zasypianiem, rozdrażnieniem, pogorszeniem koncentracji i samopoczucia, bólami głowy, mimowolnymi skurczami, np. powiek. Widoczne jest także pogorszenie stanu włosów i paznokci.

Magnez można znaleźć w warzywach zielonych, strączkowych, surowych owocach, gorzkiej czekoladzie, orzechach i nasionach.

Czy można sprawdzić niedobór witamin i minerałów? Jak wykonać badanie poziomu witamin i minerałów?

Wapń

Reklama

Wapń to przede wszystkim budulec kości i zębów. Jego niedobory u dzieci mogą prowadzić do krzywicy, a u dorosłych – do osteoporozy. Ponadto pierwiastek ten odpowiada za przewodnictwo nerwowe, kurczliwość mięśni, regulację hormonalną i prawidłową pracę układu krążenia.

Suplementację wapnia szczególnie zaleca się dzieciom i młodzieży (ze względu na kształtowanie się kośćca) oraz kobietom po 50. roku życia, u których rośnie ryzyko osteoporozy. Na niedobór wapnia cierpią także osoby z usuniętymi lub niewydolnymi przytarczycami czy nerkami.

Niektóre objawy niedoboru wapnia przypominają niedobór magnezu – skurcze mięśni, przewlekłe zmęczenie. Inne objawy to arytmia, choroby zębów i przyzębia, nadmierna suchość skóry.

Wapń znajdziesz w mleku, nabiale, zielonych warzywach liściastych (np. jarmużu), orzechach, rybach konserwowych, tofu, soi.

Żelazo

Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości, czyli anemii. Zwiększone zapotrzebowanie na ten mikroelement występuje u:

  • kobiet z obfitymi miesiączkami;
  • kobiet w ciąży;
  • wcześniaków;
  • wegetarian;
  • cierpiących na choroby żołądka i jelit, w tym nowotwory.

Objawami niedokrwistości z niedoboru żelaza są ogólne osłabienie, problemy z koncentracją, bladość skóry, zajady.

Naturalne źródła żelaza to podroby, mięso, pestki i nasiona, soja, fasola.

Wszystkie suplementy należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta. Długotrwałe dostarczanie organizmowi nadmiaru określonych substancji prowadzi do równie negatywnych skutków ubocznych jak niedobór.

Reklama