Reklama

Kolejne spotkanie pełne smaku

Około 250 diabetyków spotkało się w środę, 31 stycznia na kolejnym już wydarzeniu z cyklu „Obiady u Diabetyków”. Przebiegło ono pod hasłem: „Kultura Podlasia - kuchnią pachnąca”, a produktami wiodącymi wspólnego gotowania były: miód i kolendra. W wydarzeniu, które ma na celu przekonanie mieszkańców regionu do zdrowego trybu życia oraz korzystania z produktów lokalnych, wziął udział marszałek Artur Kosicki. Partnerem spotkania było Województwo Podlaskie.


Wydarzenie zorganizował podlaski oddział Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków (PSD). Jak mówiła prezes fundacji Danuta Roszkowska, osoby starsze mierzą się w dużej mierze z samotnością, a dzisiejsze spotkanie jest doskonałym remedium na ten problem.

– Bycie samemu nie służy, bycie z innymi jak najbardziej. Przy okazji wspólnego spotkania jest też wspólny posiłek, zabawa, można dowiedzieć się czegoś ciekawego. Przykładowo, dzisiaj opowiem trochę o florze bakteryjnej i jej wpływie na odporność – powiedziała Danuta Roszkowska.

Uczestnicy spotkania podkreślali, że jest ono świetną okazją do spędzenia czasu w grupie osób w podobnym wieku, z podobnymi problemami, często tymi związanymi z samotnością.

– To okazja do wymiany swoich poglądów, zainteresowań. Mam nadzieję, że wywiążą się dzięki temu nowe kontakty. Dzisiaj jestem pierwszy raz, zaprosiła mnie moja koleżanka i jestem jej za to bardzo wdzięczna – powiedziała Teresa Kisielewska.

– A ja przyszłam tutaj, żeby skorzystać z porad i uwag w kwestii odżywiania, ale też miło spędzić czas – dodała jej koleżanka Elżbieta.

Następne dwa spotkania z cyklu, tym razem pod hasłem „Kultura Podlasia – ziołami pachnąca”, odbędą się 6 i 13 lutego.

Paulina Dulewicz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Krzysztof Duszyński

Źródło: Urząd Marszałkowski

Reklama

Reklama