Kawa ziarnista vs. mielona – kiedy je wybierać?

Przy wyborze odpowiedniego rodzaju kawy często pojawia się dylemat – lepiej kupić ją w ziarnach czy może już zmieloną? Oba warianty mają swoje zalety i różnią się nie tylko wygodą przygotowania, ale także smakiem, aromatem i możliwościami wykorzystania. Potrzebujesz pomocy w wyborze kawy? W takim razie przeczytaj ten poradnik!

Kawa ziarnista – wybór dla wymagających

Kawa ziarnista (https://www.coffeedesk.pl/kawa/rodzaj/ziarnista/) to opcja dla tych, którzy cenią sobie świeżość i pełnię smaku. Zmielone przed chwilą ziarna uwalniają intensywny aromat, dzięki czemu pozwalają na uzyskanie maksymalnej głębi napoju.

Kiedy warto wybrać kawę ziarnistą?

  1. Masz młynek do kawy – świeżo mielona kawa gwarantuje lepszą jakość naparu.
  2. Lubisz eksperymentować – możesz samodzielnie dostosować stopień mielenia do metody parzenia.
  3. Cenisz najwyższą jakość smaku i aromatu – kawa ziarnista zachowuje swoje właściwości o wiele dłużej od tej mielonej.
  4. Parzysz kawę w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym – odpowiednie zmielenie ziaren pozwala uzyskać idealny napar.

Jednym z głównych powodów, dla których warto wybrać kawę ziarnistą, jest jej świeżość. Po zmieleniu kawa bardzo szybko traci swój aromat, dlatego najlepiej mielić ją tuż przed zaparzeniem. Jeżeli nie masz jeszcze w domu młynka, to zamów go tutaj: https://www.coffeedesk.pl/mlynki/rodzaj/mlynki-reczne/.

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Aby kawa ziarnista zachowała swoje właściwości, warto przechowywać ją w szczelnym pojemniku, z dala od światła i wilgoci. Unikaj trzymania jej w lodówce, ponieważ ziarna łatwo chłoną zapachy innych produktów.

Kawa mielona – wygoda i oszczędność czasu

Reklama

Kawa mielona to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i szybkość przygotowania napoju. Jest gotowa do użycia zaraz po otwarciu i nie wymaga posiadania dodatkowych akcesoriów, np. młynka.

Kiedy warto wybrać kawę mieloną?

  1. Nie masz młynka do kawy – kupując kawę mieloną, omijasz konieczność mielenia ziaren.
  2. Liczy się dla Ciebie czas – wystarczy nasypać kawę do ekspresu, kawiarki czy zaparzacza i gotowe!
  3. Parzysz kawę metodami tradycyjnymi – kawa mielona świetnie sprawdza się w kawiarkach, ekspresach przelewowych i french pressach.
  4. Nie zależy Ci na eksperymentowaniu – kupując kawę mieloną, wybierasz już gotowy stopień zmielenia.

Główną wadą kawy mielonej jest jej krótsza trwałość. Po otwarciu opakowania traci swój aromat dużo szybciej niż ziarnista. Właśnie dlatego warto spożyć ją w ciągu maksymalnie kilku tygodni.

Jak przechowywać kawę mieloną?

Kawę mieloną najlepiej trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu lub specjalnym pojemniku. Należy unikać kontaktu z wilgocią i powietrzem, aby jak najdłużej zachować jej aromat.

Ostateczny wybór zależy od Twoich preferencji i sposobu parzenia. Warto jednak pamiętać, że najlepszy aromat i smak uzyskasz, mieląc kawę tuż przed zaparzeniem. Zatem jeśli masz tylko taką możliwość – postaw na kawę ziarnistą i ciesz się jej wyjątkowym smakiem. A gdzie ją kupić? Odpowiedź jest prosta: najlepsze mieszanki znajdziesz w ofercie Coffeedesk.

Artykuł sponsorowany

Reklama