Jakie produkty zawierają największą ilość witamin oraz składników

W każdej porze roku jest czas na inny produkt. W tym momencie jest on korzystniejszy pod względem jego składników odżywczych. Jest on tani i najlepszej jakości. Ale jakie są ich główne cechy?

Co to produkty sezonowe?

Są to produkty, które urosły oraz zostały zebrane o danej porze roku. Zawierają one bardzo dużo składników odżywczych oraz witamin. Gdy przychodzi na dany produkt sezon, jest ich pełno w sklepach. Cena jest korzystna, a my mamy pewność, że są świeże oraz dobrej jakości. Stawiajmy jednak na produkty lokalne, które pochodzą z Polski, ponieważ właśnie wtedy mamy pewność, że nie ma w nich niepożądanych substancji, aby utrzymać ich wygląd i smak przez czas transportu jak i po nim. Są to przede wszystkim warzywa i niektóre owoce np. botwinka, bób, ogórki, czereśnie, fasolka, oraz maliny, a także wiele innych. Warto wiedzieć co jemy oraz co w danej porze roku jest najkorzystniejsze do zjedzenia.

Dlaczego warto spożywać produkty sezonowe?

Wybór produktów sezonowych pozwala prowadzić nam różnorodną dietę. Nasz jadłospis będzie się zmieniał wraz z produktami, które pojawią się na półkach sklepowych w danej porze roku. Dostarczą nam one wszystkich witamin oraz niezbędnych składników, kluczowych w prowadzeniu zdrowej diety. Wybieranie produktów sezonowych pozwoli nam na zaoszczędzenie pieniędzy, ponieważ gdy przychodzi pora na dany produkt jest go dużo, a cena jest znacznie niższa niż w przypadku braku dostępności produktu. Decydując się na produkty sezonowe, mamy pewność, że są one wysokiej jakości oraz że nie zawierają chemikaliów. Najczęstszym oraz najszybszym sposobem na wzrost warzyw i owoców w przypadku braku sezonu są nawozy oraz inne substancje przyspieszające ich wzrost, co niekoniecznie dobrze wpływa na nasz organizm i zdrowie. Dzięki nim możemy zyskać większą odporność oraz zmniejszyć zachorowanie na różne choroby układu pokarmowego.

Reklama

Jakie produkty sezonowe spożywać w danych porach roku?

Pierwszą porą roku jest wiosna. Jest to czas, w którym wszystko budzi się do życia oraz zaczyna rosnąć. Wiosną bywają dni zimne, a w nich powinniśmy posiłkować się zapasami przetworów, które zrobiliśmy z produktów, po które sięgamy bardzo często. Późniejszą wiosną zaczynają pojawiać się tak zwane nowalijki. Są to warzywa, które rosną w szklarni. Należy pamiętać o tym, że będą posiadały znacznie mniej składników odżywczych niż te wyhodowane na gruncie i słońcu.

Kolejną porą roku jest lato. Ta pora jest najbardziej bogata we wszystkie warzywa i owoce. Ten moment jest najkorzystniejszy jeśli chodzi o wybór produktów sezonowych, każdego tygodnia możemy spożywać coś innego. Jest to czas na zrobienie przetworów, kiszonek, a także dżemów czy soków, które będziemy spożywać zimą, a także wiosną.

Jesienią także znajdziemy mnóstwo warzyw i owoców, niestety z czasem będzie pojawiało się ich mniej ze względu na ochłodzenie. W tej porze roku stawiajmy przede wszystkim na dynie, jabłka, marchew, gruszki, jarmuż, a także brukselkę. W tej porze roku także możemy zaopatrzyć się w różnego rodzaju przetwory, aby wykorzystać dary natury w 100%.

Catering dietetyczny wykorzystuje warzywa sezonowe

Dania, które oferuje catering dietetyczny, są bogate w szeroką gamę warzyw i owoców. Ale czy są one najlepszej jakości? Oczywiście, że tak, wykorzystywanie warzyw sezonowych w zdrowej diecie jest szczególnie ważne. Posiłki dostarczają nam wtedy jeszcze większej ilości składników odżywczych oraz witamin, co sprawi, że efekty naszej zdrowej diety będą coraz lepsze. Oczywiście takie produkty są dużo tańsze, co pozwala zaoszczędzić pieniądze. Dlaczego warto skorzystać z cateringu dietetycznego? Jest to najwygodniejsza opcja pod słońcem, nie zajmuje naszego cennego czasu, spożywamy różnorodne posiłki, oraz dbamy o nasze zdrowe, a to wszystko w tak łatwy sposób. Wystarczy zamówić i przekonać się, że to jest najlepsze rozwiązanie.