Jak wybrać odpowiedni piec do pizzy? Poradnik

Aromatyczna, ciepła i pyszna pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Smakuje niemal każdemu, ponieważ można ją podawać z wieloma różnymi dodatkami. Aby ją doskonale przyrządzić, same składniki oraz ciasto mogą nie wystarczyć. Ważne wtedy jest posiadanie pieca do pizzy. Jak go odpowiednio wybrać? Dajemy parę cennych wskazówek w tym zakresie.

Dlaczego warto kupić piec do pizzy?

Jeżeli marzy Ci się profesjonalne przygotowanie tego jednego z najsłynniejszych dań na świecie, zakup pieca do pizzy to idealny pomysł. Nieważne czy planujesz to zrobić ze względu na posiadanie lokalu gastronomicznego, czy też chcesz kupić go do domu, uważamy, że to bardzo dobra decyzja. Prawie każdy wie, jak pyszna jest pizza wypieczona w piecu. Na rynku jest dostępnych ich mnóstwo rodzajów. Różnią się od siebie przede wszystkim sposobem działania i zasilania. Piec do pizzy powinien mieć także odpowiednią wielkość, która jest dopasowana do możliwości pomieszczenia. 

Dostosuj wybór pieca do pizzy do swoich potrzeb

Pierwszą, podstawową kwestią tego, jak wybrać dobry piec do pizzy, jest rodzaj zasilania. Na rynku można znaleźć wiele rozwiązań. Dostępne są piece opalane drewnem, gazowe, a także elektryczne. Najłatwiejsze w obsłudze, a zarazem zajmujące najmniej miejsca są te, które się podłącza do prądu. Przy ich pomocy można w krótkim czasie upiec wyjątkowo pyszną pizzę. Ten sprzęt zazwyczaj ma niewielkie rozmiary, przez co można go umieścić w domu. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zakup pieca opalanego drewnem. Jednak zawsze wymaga on dużej powierzchni oraz profesjonalnej instalacji. 

Na co zwrócić swoją uwagę przy wyborze pieca do pizzy?

Ważnym aspektem jest także ilość wypiekanych w tym samym czasie placków. Gdy decydujesz się na piec do swojej pizzerii, warto wybrać model taśmowy, inaczej przelotowy. Dzięki niemu proces pieczenia pizzy jest ciągły, co zapewni Ci dużą oszczędność czasu. Dobre rozwiązanie stanowi zakup pieca dwupoziomowego. Wtedy możesz upiec co najmniej dwie pizze jednocześnie. 

Przed dokonaniem zakupu, koniecznie zwróć uwagę na obecność płyty szamotowej. To ogniotrwały element, który akumuluje ciepło. Dzięki temu zapewnia równomierne opiekanie. Ważne jest także to, żeby piec był łatwy w obsłudze. Natomiast pizza powinna być widoczna w trakcie całego procesu na przykład przez szybę. Równie przydatne mogą okazać się podstawki pod piec lub inne tego typu dodatki. Dobrej jakości urządzenie elektryczne zapewnia niski koszt pracy. Łatwo jest także utrzymać je w czystości. Warto wiedzieć, że piece do pizzy są z reguły uniwersalnymi urządzeniami, w których można przyrządzać także inne potrawy.

Ile kosztuje piec do pizzy?

Cena pieca do pizzy jest zależna od bardzo wielu czynników. Rozmiar, marka czy sposób zasilania to tylko niektóre z nich. Nieduży piec do pizzy można kupić już za około 1000 złotych. Natomiast większy, bardziej profesjonalny tego typu sprzęt może być kilkukrotnie droższy. Trzeba przemyśleć dokładnie tę decyzję, aby za parę chwil nie potrzebować kolejnego pieca do pizzy. Warto wydać trochę więcej pieniędzy na dobrej jakości urządzenie. Polecamy tak zrobić, zwłaszcza restauratorom, którym nieplanowana awaria może popsuć niejedno dobre zamierzenie.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że wybór odpowiedniego pieca do pizzy nie jest prostym zadaniem. Mamy nadzieję, że odpowiednio wyjaśniliśmy Ci z tym związane kwestie. Czy już wiesz, na jaki piec do pizzy się zdecydujesz? Życzymy Ci wyłącznie udanego zakupu.