Reklama

Jak powstaje miód i jakie ma właściwości?

Miód to produkt, który świetnie wpływa na organizm i nie bez powodu jest nazywany ,,płynnym złotem’’. Jego właściwości odżywcze sprawiają, że jest on także chętnie wybierany jako zamiennik cukru. Miód ma właściwości antybakteryjne i często pomaga podczas przeziębienia. Enzymy w miodzie, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów działają prozdrowotnie. Miód zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, witamina A, B czy C. Miód według dyrektywy Unii Europejskiej 2002/110EC jest ,,naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania’’.
Każdy miód ma inne właściwości odżywcze czy lecznicze a powstawanie miodu różni się w zależności od jego rodzaju. Miód można podzielić ze względu na sposób jego produkcji: * Nektarowy : produkowany z zebranego przez pszczoły nektaru kwiatowego. * Spadziowy : produkowany przez pszczoły z wydzielin, które pozostawiane są na liściach czy igłach między innymi przez mszyce. * Nektarowo-spadziowy : powstaje z nektaru oraz ze spadzi.
Miód różni się od siebie między innymi konsystencją czy kolorem. Podczas spożywania można odczuć inny smak oraz aromat. Można wyróżnić takie rodzaje miodów jak: Miód wielokwiatowy : łagodny i bardzo słodki. Miód lipowy : intensywny, słodki, lekko kwaskowaty, a czasami nawet gorzki. Miód akacjowy : wyraźnie słodki smak, delikatny i ma jasną barwę. Miód gryczany : ciemna barwa, smak lekko korzenny, mniej słodki w porównaniu na przykład do miodu wielokwiatowego. Miód wrzosowy : ciemna barwa, lekko gorzki smak – cierpki, delikatny zapach. Miód lawendowy : intensywny aromat kwiatów lawendy, dość słodki smak, jednak można wyczuć nutę gorzkiego posmaku. Miód malinowy : owocowy aromat, delikatny słodki smak. Miód spadziowy ze spadzi iglastej : delikatny zapach, smak lekko żywiczny, mniej słodki niż miody nektarowe. Miód ze spadzi liściaste j: słodszy niż poprzednik, delikatnie wyczuwalny korzenny posmak. Produkt ten świetnie sprawdza się również jako kosmetyk – odżywia, nawilża skórę, łagodzi podrażnienia oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Miód jest wykorzystywany także podczas masażu. Masaż miodem odżywi skórę oraz dostarczy niesamowitego relaksu. W sklepach można zakupić maseczki na twarz, które powstały na bazie miodu i świetnie wpłyną na wygląd cery. Maseczkę z miodu można również zrobić samemu w domu, jednak należy wziąć pod uwagę, że będzie ona miała o wiele bardziej klejącą konsystencję. Miód świetnie sprawdzi się na suchą skórę lub spierzchnięte usta. Produkt ten posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może prowadzić do zmniejszenia się blizn. – wyjaśnia Aleksandra Skrzyńska z serwisu Prezentmarzeń.
Miód ma również właściwości lecznicze, które czasami mogą nam pomóc lepiej, niż niejeden antybiotyk. * Miód działa bakteriobójczo. * Pomaga złagodzić biegunki. * Sprawdzi się, jako lek na wrzody żołądka. * Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. * Podczas leczenia chorób wątroby może pomóc w złagodzeniu bólu. * Ukaja nerwy i pomaga w lepszym zasypianiu. * Pobudza pracę mózgu. * Wpływa pozytywnie na powstrzymanie miażdżycy.
Miód posiada w sobie takie składniki, jak między innymi inhibina oraz lizozym, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co świetnie wpływa na przeziębiony organizm. Miód wykazuje również działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Przeziębienie to zazwyczaj duszności, kaszel, katar, a miód właśnie, przyczynia się do zmniejszenia tych objawów. Regularne przyswajanie miodu przyczynia się również do zwiększenie produkcji przeciwciał przez układ immunologiczny. Dzięki czemu organizm będzie przygotowany do walki z chorobą.

Informacja prasowa

Reklama