Jak planować obiady na kilka dni?

Szukasz oszczędności w domowym budżecie? Zacznij planować obiady na kilka dni! Dzięki temu zaoszczędzisz czas, pieniądze i raz na zawsze skończysz z marnowaniem jedzenia.

W niemal każdym poradniku dotyczącym oszczędzania, znajdziesz wskazówkę, by planować posiłki. Nic dziwnego. Planowanie obiadów na kilka dni pozwala przygotować listę zakupów, dzięki której ograniczysz częste wizyty w supermarkecie (i zostawianie tam pieniędzy np. na przekąski). Ponadto unikniesz kosztownego zamawiania jedzenia do domu, bo akurat lodówka świeci pustkami, a Ty nie masz pomysłu na obiad. Jeśli planowanie posiłków wejdzie Ci w nawyk, szybko przekonasz się, że wyrzucasz znacznie mniej jedzenia. Podpowiadamy, jak planować obiady, by nie zniechęcić się po tygodniu.

Przed planowaniem zajrzyj do szafek i lodówki

Sprawdź, jakie produkty spożywcze już masz, co wymaga szybkiego zjedzenia, by się nie zepsuło. Wyrób sobie nawyk układania rzeczy, które łatwo się psują lub mają krótki termin ważności z przodu półek. Zepchnięte na dno szafek czy lodówki łatwo dadzą o sobie zapomnieć.

Marzy Ci się polędwiczka wieprzowa w sosie na obiad? Zaplanuj ją na początek tygodnia. Dzięki temu zakupione na ten cel mięso, nie będzie leżakować w lodówce, czekając na swoją kolej przez kilka dni.

Planuj dla prawdziwej wersji siebie

Jeśli nie lubisz przysłowiowego „stania przy garach” lub zwyczajnie nie masz na to czasu, wybieraj proste dania, których przygotowanie zajmuje ok. pół godziny. Przemyśl również swój plan tygodnia. Jeśli wiesz, że środę wrócisz później i nie zdążysz nic przygotować, we wtorek zrób porcję obiadu na dwa dni.

Planuj dania które chętnie zjesz Ty i Twoja rodzina. Nie masz pomysłu na obiad? Po przepisy na obiad zajrzyj do Internetu. Możesz też zapytać pozostałych domowników, co mają ochotę zjeść w przyszłym tygodniu. Zwłaszcza dzieci będą zachwycone możliwością podejmowania wspólnych decyzji.

Planuj na kilka dni

Jeśli nie masz nawyku planowania posiłków, ustal menu najpierw na 3 dni. Z czasem będzie Ci łatwiej i zaplanujesz obiady na 5 dni lub na cały tydzień. Nie wszyscy też chcą wymyślać jadłospis od poniedziałku do niedzieli, bo nie wiedzą na co będą mieć ochotę pod koniec tygodnia. Jeśli należysz do tego grona, to wcale nie oznacza, że planowanie nie jest dla Ciebie! Po prostu dostosuj planowanie do swoich preferencji i potrzeb.

Czy planować śniadania i kolacje? Niekoniecznie. Warto zostawić sobie miejsce na odrobinę spontaniczności. Tworząc listę zakupów, po prostu wpisz produkty, które najchętniej jadasz na początek i koniec dnia.

O czym pamiętać, przyrządzając zdrową kolację? Sprawdź!

Wybierz bazę do kilku posiłków

Może to być np. rosół, z którego następnego dnia wyczarujesz inną zupę, a resztkę wykorzystasz do podlewania risotto. Mięso z bulionu przerobisz na kotlety mielone lub dodasz do zapiekanki z makaronem.

W roli bazy dobrze się sprawdzi również sos pomidorowy. Możesz go dodać do makaronu, posłuży jako baza do farszu do naleśników po meksykańsku, przyda się też do posmarowania pizzy.