Hajnówka. Dożynki Wojewódzkie 2024 za nami
Wieńce dożynkowe
Po części oficjalnej ogłoszono zwycięzców na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Zgodnie z regulaminem mogły być one tradycyjne i bardziej współczesne. Ważne, aby były uplecione z wielu rodzajów zbóż zebranych z pól. Komisja konkursowa oceniała m.in.: kompozycję zgodną z tradycją, precyzję wykonania, walory estetyczne, różnorodność i jakość użytych materiałów naturalnych (sztuczne były niedopuszczalne) takich jak np.: kłosy, ziarna zbóż, owoce, warzywa, kwiaty, zioła, a także sposób prezentacji wieńca.
Najpiękniejsza okazała się praca z Szudziałowa, która charakteryzowała się bogactwem symboli, różnorodnością tradycyjnych roślin i warzyw oraz sposobem prezentacji.
Drugie i trzecie miejsce zajęły wieńce z Sobolewa i z Pokaniewa. Wyróżniono także prace z Planteczki, Narwi i Dobrzyniewa Dużego.
Laureatki drugiego miejsca nie kryły radości.
– Wieniec robiłyśmy już od wiosny. Kosztowało to nas dużo pracy, ale było warto. W tamtym roku zajęłyśmy trzecie miejsce, w tym roku drugie, zatem w przyszłym planujemy wygrać.
W kategorii wieniec współczesny zwyciężyli twórcy z Kosówki, Czyż i z Karwowa – Wszebory.
Konkursy rolnicze
Przy okazji święta plonów odbyła się również trzecia edycją Podlaskiego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich i Produktu Lokalnego. Była to doskonała okazja do degustacji najsmaczniejszych regionalnych potraw i produktów spożywczych, z których słynie Podlaskie. Nagrodzone zostały „Najpiękniejsze stoisko dożynkowe przygotowane przez KGW” oraz „Najciekawsze stoisko producenta produktu lokalnego województwa podlaskiego”. Laureatami zostały: KGW Karakule, KGW w Narwi oraz KGW Boróweczki w Srebrnym Borku. Wyróżnienie otrzymały KGW Kreatywne Babki w Spiczkach.
– Cieszymy się bardzo, że nasz trud i praca zostały docenione, to wyjątkowe wyróżnienie – mówiły zwyciężczynie.
Najciekawsze stoiska producentów produktu lokalnego zaprezentowali: Miodosytnia Podlaska, Hajnówka Eco i Serowar Sokólski. Wyróżnienie przyznano stoisku Podlasie na Wypasie.
W konkursie „Żniwa Mogą Być Bezpieczne”, którego głównym celem było zwrócenie uwagi na jakże ważny aspekt bezpieczeństwa podczas prac żniwnych laureatami zostali: Andrzej Dąbrowski, Piotr Sałata i Janusz Leończuk.
Cały wachlarz dodatkowych atrakcji
Podczas dożynek w Hajnówce odbył się finał wojewódzki konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparci Rolnictwa. Finał festiwalu KGW „Polska od Kuchni”. Była też Biesiada Miodowa z Podlaska Izbą Rolniczą, strefa Żubra Pomponika, stoiska KGW i producentów produktu lokalnego, stoisko prezentujące pokaz pieczenia Marcinka Hajnowskiego. A wieczorem na scenie zagościły zespoły Fair Play Crew, Maestro Chives oraz Czeremszyna.
W dożynkach wojewódzkich uczestniczyli m.in.: Poseł RP Krzysztof Truskolaski, Wicemarszałek Senatu Maciej Żywno, wicewojewoda podlaski Paweł Krutul, radni wojewódzcy: Jerzy Leszczyński, Stanisław Derehajło, Igor Łukaszuk i Mikołaj Janowski.
Współorganizatorami wydarzenia byli: Starostwo Powiatowe w Hajnówce, Urząd Miasta Hajnówka, Hajnowski Domu Kultury, Region Puszczy Białowieskiej Lokalna Organizacja Turystyczna, Podlaska Izba Rolnicza, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Monika Pańko
red.: Aneta Kursa
fot.: Kamil Timoszuk
Źródło: Urząd Marszałkowski