Reklama

Festiwal „Polska od kuchni” w Łomży

– Chyba najlepsza, jaką jadłem w życiu - stwierdził wicepremier Jacek Sasin po spróbowaniu babki ziemniaczanej na jednym ze stoisk przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) uczestniczące w wojewódzkim finale Festiwalu KGW „Polska od kuchni" w niedzielę 4 czerwca w Łomży. Jednym z partnerów wydarzenia było Województwo Podlaskie, które reprezentowali marszałek Artur Kosicki i wicemarszałek Marek Olbryś.


Wśród jurorów, których zadaniem było wybranie najsmaczniejszych potraw (zupa i drugie danie), wyrobów rękodzieła, ale także wskazanie Miss Wdzięku, znalazł się wicemarszałek Marek Olbryś.

– Niezmiernie się cieszę, że możemy jak przed rokiem powitać wszystkich wspaniałych gości reprezentujących bogactwo naszego regionu w mojej rodzinnej Łomży. To naszymi lokalnymi tradycjami współtworzymy  dziedzictwo narodowe.  Każdy z barwnych pikseli naszego żubra z logo województwa symbolizuje różnorodność, ale dopiero wszystkie razem tworzą wizerunek potężnego regionu, który ma wiele wartości do zaoferowania – powiedział wicemarszałek Marek Olbryś.

 „Polska od kuchni” to ogólnopolski festiwal prezentujący dorobek Kół Gospodyń Wiejskich. Zwieńczeniem wojewódzkich gali będzie we wrześniu krajowy finał w Warszawie. W niedzielę, 4 czerwca na terenie tzw. muszli koncertowej przy ul. Zjazd w Łomży uczestnicy powitani przez prezydenta miasta Mariusza Chrzanowskiego mieli okazję spróbować oryginalnych smaków i potraw, wziąć udział w pokazach kulinarnych, zrobić zakupy na jarmarku, a na koniec bawić się przy muzyce zaproponowanej m. in. przez Darię, Andrzeja Rybińskiego czy zespół Milano.        

Wśród gości festynu, obok marszałka Artura Kosickiego, wicemarszałka Marka Olbrysia i radnego sejmiku Piotra Modzelewskiego, byli m. in. wiceminister obrony narodowej Michał Wiśniewski, senator Marek Adam Komorowski, poseł Kazimierz Gwiazdowski, samorządowcy z Łomży i regionu.  

Maciej Gryguc
fot.: Paweł Krukowski

Źródło: Urząd Marszałkowski

Reklama

Reklama