Reklama

Europejskie Dni Dziedzictwa – Mapa kulinarna Tykocina Europejskie Dni Dziedzictwa. Powidełka, tynktury, miody, czyli smaki z daw…

Trasa spaceru wiodła z Placu Czarnieckiego przedwojenną handlową ulicą Złotą do synagogi i zakończyła się w dzielnicy Nowe Miasto. Mapę kulinarną Tykocina tworzyły pokolenia Polskich, żydowskich mieszkańców oraz przybyszów z Saksonii, co wyraźnie wykazał nasz spacer. 

Ciekawym momentem podczas wycieczki była rozmowa pod pomnikiem hetmana Czanieckiego z Radosławem Rakowiczem, który odbudowuje dom należący przed wojną do Jawke Płońskiego, właściciela restauracji. W nowym budynku znajdzie się także restauracja i miejsce pamięci o jej poprzednim właścicielu, a tym samym zostanie odzyskany fragment pamięci o dawnym Tykocinie.

Uczestnicy odwiedzili także dwa domy na szlaku Architektury Drewnianej (Kizlingów i Bielawców), gdzie można było poznać tajemnice kuchni domowej i spróbować domowych przysmaków, np. placków z jabłkami czy szarlotki z tutejszych jabłek oraz poznać dawne przepisy kulinarne z kajetów i przedwojennych książek kucharskich.

Na rozpoczęcie i zakończenie spaceru zagrała (także do tańca!) kapela Juliana Kublika i Antoniego Nowickiego, podtrzymująca tutejsze tradycje małomiasteczkowego muzykowania.

W spacerze brali udział mieszkańcy Tykocina oraz goście i turyści. Relację z wydarzenia można obejrzeć tutaj.

źródło: Fundacja Centrum Badań nad Historią i Kulturą Małych Miast
oprac.: Paulina Dulewicz
fot. mini.: Kamil Timoszuk

 

Źródło: Wrota Podlasia

Reklama