Dodaj to do sałatki żeby była zdrowsza

Odpowiednie składniki sałatki – takie jak te, o których za chwilę opowiemy! – są pełne antyoksydantów, niezbędnych minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów i białka. Ponadto są o wiele smaczniejsze niż multiwitamina!

SZPINAK

Jedna filiżanka szpinaku dostarcza Ci 58 mikrogramów (mcg) folianów. Spożywanie folianów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 12% i obniża ryzyko rozwoju chorób serca, dzięki zdolności tego składnika do obniżania poziomu homocysteiny, aminokwasu, który zagęszcza i utwardza tętnice. Inne składniki odżywcze: błonnik, białko, witamina A, witamina B6, witamina C, witamina E, witamina K, wapń i potas. Siła zwalczania chorób: choroby serca, rak, choroba Alzheimera, osteoporoza, cukrzyca, nadwaga, depresja

BROKUŁY

W zaledwie trzech kiełkach znajduje się 294 miligramy (mg) potasu. Według naukowców potas przeciwdziała skutkom działania sodu, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając ilość sodu wydalanego z moczem, co obniża ciśnienie krwi i chroni przed udarem. Inne składniki odżywcze: wapń, błonnik, witamina A, witamina B6, witamina C, witamina K, folian oraz luteina i zeaksantyna.Siła zwalczania chorób: choroby serca, nadciśnienie, rak, osteoporoza, choroba Alzheimera i cukrzyca

ŻÓŁTE PAPRYKI

Cztery paski żółtej papryki dostarczają 48 mg witaminy C zwalczającej wolne rodniki. Witamina C może pomóc w utracie wagi, ponieważ wspomaga utlenianie tłuszczu, czyli zdolność organizmu do jego spalania esomed.pl

Reklama

Inne składniki odżywcze: witamina A, B6, folian i potas Siła zwalczania chorób: choroby serca, rak, choroba Alzheimera, przyrost wagi i nadciśnienie.

SER SZWAJCARSKI

Cztery kostki sera szwajcarskiego dostarczają 476 mg wapnia i 26 j.m. witaminy D. Witamina D jest również związana ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka trzustki, prostaty i jąder. Inne składniki odżywcze: białko i witamina B12. Siła walki z chorobami: osteoporoza, choroba Alzheimera, rak i udar mózgu.

MARCHEWKA

Marchew jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A – karotenoidów, związków roślinnych, które nadają kolor i działają jako przeciwutleniacze. Już 1/4 szklanki rozdrobnionej marchwi dostarcza 2,279 mcg beta-karotenu i 4,623 IU witaminy A. Wykazano, że witamina A poprawia wzrok i wzrost kości, pomaga regulować układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc. Inne składniki odżywcze: witamina C, witamina K, błonnik i potas. Siła zwalczania chorób: rak, osteoporoza, przyrost wagi i nadciśnienie.

7 OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE I OCET BALSAMICZNY

Jedna łyżka oliwy z oliwek dostarcza 10 gramów zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych. Bogaty w przeciwutleniacze ocet balsamiczny może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych, gdy jest spożywany ze zdrowym tłuszczem, takim jak oliwa z oliwek, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Połącz te dwa składniki sałatki, aby uzyskać superdobry dressing! Siła walki z chorobami: Dodanie oliwy z oliwek do czerwonych, zielonych, pomarańczowych lub żółtych owoców i warzyw zwiększa ilość witamin ratujących serce, zwalczających raka, poprawiających wzrok, wzmacniających odporność i kości, takich jak A, E i K, a także karotenoidów.