6 proteinowych deserów, które pomogą Ci schudnąć

Dieta i treningi wcale nie muszą oznaczać rezygnacji z deserów. Odpowiednio zbilansowane słodkości mogą nam nawet pomóc schudnąć i nabrać mięśni. Przedstawiamy nasze ulubione przepisy na proteinowe desery.

Malinowy pudding

Wspaniały deser, który jest bogaty w białko i smakuje o wiele bardziej kalorycznie, niż w rzeczywistości. Przepis wymaga tylko twarogu (niskotłuszczowy serek), cukru pudru, mrożonych malin i soku wyciśniętego z cytryny. Idealny podczas diety.

Pudding o smaku malin jest świetną alternatywą dla bardziej słodkich deserów i zapewnia zdrową dawkę (prawie 20 g) białka, co czyni go idealną przekąską również po treningu. Taki deser może spokojnie posłużyć za jeden z 5 białkowych posiłków w ciągu dnia. Dodatkowo jest źródłem witaminy C dzięki zawartości mrożonych malin.

Gofry proteinowe

Składniki:

50g (1/2 szklanki) mąki owsianej

20g (około 1 płaska miarka) białka waniliowego (posiada je na przykład w ofercie Kaufland gazetka)

75g (1/3 szklanki) białek jaj

1 banan

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj odrobiną sprayu do gotowania.
               
  2. Zmiksuj wszystkie składniki razem, aż dobrze się połączą.           
               
  3. Wlej ciasto do gofrownicy i poczekaj aż gofry się zarumienią.       
               
  4. Posyp gofry owocami, orzechami, polej jogurtem – co tylko masz pod ręką.
               

Te gofry białkowe powinny sprawić, że poczujesz się nasycony i pełen energii, ponieważ zawierają nie tylko białko z jajek i białka w proszku, ale także błonnik z owsa i banana, który dodatkowo dostarcza potas. Takie gofry mogą posłużyć za śniadanie albo deser.

Jogurt z owocami

Świetna metoda na podbicie protein w dzień, kiedy zjedliśmy ich za mało. Grecki jogurt sam w sobie jest już bogaty w białko, ale wymieszanie go z miarką białka w proszku może dać około 40 g w jednej porcji. Konsystencja również staje się wtedy naprawdę kremowa i apetyczna. Możesz dodać smakową odżywkę białkową, co doda całemu deserowi smak szarlotki, crème brûlée albo kokosa. Jako owoce możemy dodać banany, truskawki, borówki, mango – na co tylko mamy ochotę. To deser pełen białka, witamin oraz wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych kości.

Masa ciasteczkowa z ciecierzycy

Nie zniechęcaj się ciecierzycą w tym przepisie – wcale jej nie czuć. Jeżeli uwielbialiście podjadać masę ciasteczkową, kiedy mama piekła ciasteczka, to jest to o wiele zdrowsza i bardziej odżywcza alternatywa. Ta białkowa masa na ciasto szybko się ubija (jeśli masz już białko w proszku) i zawiera minimalną ilość dodanego cukru oraz zdrowe tłuszcze z masła orzechowego. Tłuszcze są potrzebne do wchłonięcia rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Ciecierzyca to fantastyczne źródło białka i błonnika pochodzenia roślinnego.

Ciasteczka czekoladowe

Ten deser to praktycznie pieczona owsianka, ale w formie ciasteczek. Jeżeli jesteście cierpliwi, możecie poczekać aż ostygną, żeby ściągnąć je z blachy, ale najlepiej smakują gorące, kiedy kawałki czekolady idealnie się rozpuszczają.

Składniki:

Reklama

1 dojrzały banan

80g (1 szklanka) płatków owsianych

2 miarki białka w proszku o smaku czekolady

25g (1 łyżka stołowa) masła orzechowego (w dobrej cenie posiada je często sklep SFD)

5g (2 łyżeczki) kakao w proszku

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100ml (1/2 szklanki) mleka migdałowego (lub innego mleka)

25g (2,5 łyżki stołowej) kawałków ciemnej czekolady

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystko oprócz kawałków czekolady, aż ciasto będzie gęste, lepkie i dobrze połączone.
               
  2. Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce i wbij w nie kawałki czekolady.
               
  3. Piecz w temperaturze 180°C przez około osiem minut – nie przesadzaj, bo będą suche. Na wierzch posyp odrobiną soli morskiej. Pozostaw do ostygnięcia.   

Te ciasteczka to pyszny, wysokobiałkowy smakołyk, którym można się cieszyć w podróży, a nawet na śniadanie. Łączą wszystkie główne grupy żywności w jednym: białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze i błonnik.

Jagodowy mus

Ten mus to tylko trzy składniki, które są bardzo proste w przygotowaniu. Nie jest może tak dekadencki jak klasyczny deser, ale jest za to wysokobiałkowy, niskokaloryczny i ma dużą objętość, więc jest świetnym wyborem, jeśli lekko zmagasz się z deficytem kalorii i po prostu chcesz jeść więcej. Połowa porcji z przepisu to około 180 kalorii i 20g białka.

Składniki:

200g (1 1/2 szklanki) mrożonych jagód albo malin

1 saszetka (11,5g lub 1 1/2 łyżki) galaretki w proszku bez cukru

300g (1 1/3 szklanki) beztłuszczowego twarogu

Przygotowanie:

  1. Wysyp mrożone jagody na dno dużego naczynia.
               
  2. Wymieszaj saszetkę z galaretką z 300 ml wody. Dodaj twarożek i miksuj w blenderze, aż uzyskasz gładką masę.         
               
  3. Wylej na jagody, przykryj i wstaw do lodówki do zastygnięcia.      
               

Ten przepis to zdrowa odmiana musów naładowanych cukrem. To pyszny, wysokobiałkowy, smaczny deser, którym możesz się cieszyć, jeśli chcesz ograniczyć spożycie sztucznych dodatków cukru.